Taking too long? Close loading screen.
skip to Main Content
'Ενα εγχείρημα του Impact Hub Athens

Γιορτάσαμε τον 1 χρόνο στην πιο κουλ Αγορά!

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλη έκλεισε 1 χρόνο με τη νέα της μορφή ως Αγορά Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας με διαχειριστή το Impact Hub Athens και το γιόρτασε με το δέοντα σούπερ τρόπο μαζί με τους μόνιμους φίλους & συνεργάτες της αλλά και με τις καθιερωμένες της πλέον εκδηλώσεις.

Με βασικούς πυλώνες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την κοινωνική οικονομία, πριν ένα χρόνο προσκαλέσαμε ομάδες πολιτών και κοινωνικές επιχειρήσεις, υπηρεσίες, ethnic κοινότητες, οικογένειες και κατοίκους της γειτονιάς  να «συγκατοικήσουν» στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης, με σταθερούς κατοίκους 7 κοινωνικά καταστήματα και 3 κοινωνικές υπηρεσίες αλλά και ένα ευρύτερο δίκτυο ανθρώπων & κοινοτήτων της γειτονιάς που συν-δημιουργούν καθημερινά το περιεχομενο της Αγοράς.

Ακόμη, κατάφερε να δημιουργήσει ανανεωμένο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες της, με πολυθεματικές δράσεις, φεστιβάλ, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και καινούργιες εμπειρίες, κάνοντας όσους ζουν εκεί “υπερήφανους” για αυτό που έχει γίνει  η Αγορά”.

Μέχρι σήμερα, στην Αγορά έχουν πραγματοποιηθεί 30 πολιτιστικές παραγωγές-  πρωτοβουλίες του Impact Hub Athens και 45 συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως οι “Διάλογοι” με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το #7daychallenge με τη Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα, τα Cine – Μαγειρέματα με το Goethe Institut και το MitOst και το Athens Zero Waste Festival με το Πλαστικουργείο. Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν 3 EthnoFests μαζί  με τις κοινότητες της Αιθιοπίας, της Γεωργίας και της Ουκρανίας και 30 Pop Up Αγορές σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση, η Σούπερ Κυψέλη -ένας τόπος γνωριμίας και συνάντησης με τους επαγγελματίες της Κυψέλης, το αληθινά πρόσωπα της γειτονιάς-, το Μποστάνι -μια αγορά-κοινότητα νέων παραγωγών με προϊόντα φυσικής καλλιέργειας- και το Pop Up Brunch -μία ” γαστρονομική mecca για τους λάτρεις του φαγητού.

Κυψέλη Μάθησης

Στον τομέα της εκπαίδευσης η Αγορά απασχόλησε 230+ μαθητές σε περισσότερες από 2.000 ώρες εκπαιδευτικών σεμιναρίων με επίκεντρο την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την πρόσβαση και εξοικείωση με τα σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας καθώς και τα μέσα έκφρασης. Με την μουσική ως ένα σημαντικό μέσο έκφρασης και σύνδεσης, δημιούργησε το Unison, μία ομάδα παιδιών και νέων με διαφορετική κουλτούρα που με τη ξεχωριστή μεθοδολογία του el sistema και του community arts συζητά, διαδρά, και λέει την ιστορία της μέσα από τη μουσική, “παίζοντας” για την ενότητα, την αλληλεγγύη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Στηρίζοντας τις αγορές με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης προσέλκυσε περισσότερους από 100.000 επισκέπτες.

Το “κοινωνικό αποτύπωμα” των καταστημάτων και των οργανισμών της είναι εμφανές, με 52 νέες θέσεις εργασίας να έχουν καλυφθεί και πάνω από 7.450 πολίτες να έχουν ωφεληθεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες της Αγοράς. Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν 175 δωρεές επισκευασμένων υπολογιστών σε 27 σχολεία από το Επανεκκίνησις και 10 κύκλοι μαθημάτων προγραμματισμού και βασικής χρήσης Υπολογιστών από την ΕΛ.ΛΑΚ σε 250 + ενδιαφερόμενους, 23 ωφελούμενοι από τα επιμορφωτικά σεμινάρια της Caritas Hellas  μπήκαν στην αγορά εργασίας και 1114 άνθρωποι έλαβαν νομική υποστήριξη από το Danish Refugee Council, 100 μικροί Έλληνες παραγωγοί επωφελήθηκαν και 2 τόνοι τροφίμων πρώτης ανάγκης δόθηκαν σε πολίτες του Δήμου Αθηναίων από το Wise Greece

Η γιορτή ξεκίνησε με μία “βουτιά” σε γεύσεις με ένα Festive Pop up brunch σε συνεργασία με τους Gold Pig, το El Burro Tacos, το Madame Phu ManChu, τους Guerilla Chef, τον Cookie Dude, τους Bread & Roses, την Eri Bakes Vegan & την κυψελιώτικη πίτα της Κολχίδας με background τις μουσικές του Pepper Radio 96.6.

Το Pop up Brunch πλαισιώθηκε με μία εκπαιδευτική/ψυχαγωγική δράση από το Goethe Institut Athen όπου “διερευνήθηκε” η ουτοπία στην πόλη μας.

Η Caritas Hellas, μία απο τις 2 κοινωνικές υπηρεσίες που στεγάζονται στην Αγορά, συμμετείχε στον εορτασμό των γενεθλίων με μία πολύχρωμη γιορτή “Ζωγραφίζουμε τα φτερά μας, βρίσκουμε την ελπίδα να πετάξουμε ξανά…» σε συνεργασία με τους Athens Street Art Festival.

Από την γιορτή δεν θα μπορούσε να λείπει το καθιερωμένο πλέον JAM Night που δίνει νέο ρυθμό και ενισχύει τον μουσικό πειραματισμό στην Αγορά!

Εν οψεί της γιορτής, η Επανεκκίνησις κάλεσε μικρούς μαθητές και τους γνώρισε την Αγορά & τη σημασία της ανακύκλωσης. Η 13m2 Gallery του ΕΕΑ Μαργαρίτα πραγματοποίησε εργαστήριο υφαντουργίας. Οι Pirates City έκαναν το Release Show στην Αγορά και γιόρτασαν και αυτοί μαζί μας δίνοντας μια δυνατή νότα στα “γενέθλια”.

Το 7ήμερο του εορτασμού έκλεισε με την πιο κούλ γιορτή της Κυψέλης, τη Σούπερ Κυψέλη, μία μέρα που μπορεί κανείς να βρει στην Αγορά όλα τα μικρά μαγαζιά & τους δημιουργικούς ανθρώπους της γειτονιάς και να ψωνίσει από ρούχα & κοσμήματα μέχρι όσπρια, χαρμάνι καφέ, βιβλία, vintage έπιπλα και cbd.

Στη συγκεκριμένη Σούπερ Κυψέλη είχαμε και σούπερ εμφανίσεις από μερικούς απο τους “μόνιμους κατοίκους”. Η Wise Greece “βγήκε” απο το κατάστημα και προσέφερε μία μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας και το Danish Refugee Council διακόσμησε τον χώρο της Αγοράς με έργα απο το project “Photopolis”.

Μαζί μας και το Goethe Institut με την Athens Comics Library, άλλη μία συνεργασία του Impact Hub Athens,  «συν-δημιούργησαν αστικές ιστορίες».

Τα “γενέθλια” μας και τους επισκέπτες μας δρόσισε η ΕΨΑ Pink Lemonade!

Συνεχίζουμε λοιπόν με ακόμα περισσότερες δράσεις, συναντήσεις, εκπαιδεύσεις και εκδηλώσεις, σας περιμένουμε ..#ΡαντεβούστηΦωκίωνος #ΔΑΚofimpact


Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ανακαινίστηκε από τον δήμο Αθηναίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Στη συνέχεια, σχεδιάζοντας μέσω του συνΑθηνά μια ανοιχτή διαδικασία για την ενεργό εμπλοκή των πολιτών στη διαχείριση του κτιρίου, ο δήμος Αθηναίων πραγματοποίησε το Μάιο του 2015 ανοιχτή διαβούλευση, ώστε να εκφραστεί το όραμα για την Αγορά από τους ίδιους τους κατοίκους. Με βάση τα αποτελέσματα ο δήμος προσκάλεσε φορείς της κοινωνίας πολιτών να σχεδιάσουν προτάσεις για τη λειτουργία της Αγοράς –με την προϋπόθεση να είναι οικονομικά βιώσιμο όσο και κοινωνικά επωφελές. Το Impact Hub Athens, που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει διεθνή εμπειρία στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προκρίθηκε ως ο φορέας που αναλαμβάνει  τη διαχείριση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. Η νέα μορφή λειτουργίας της Αγοράς αποτελεί ένα καινοτόμο και πρότυπο μοντέλο με βασικούς άξονες τον πολιτισμό́, την εκπαίδευση, την κοινωνική καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η λειτουργία της Αγοράς ελέγχεται από́ άμισθη επιτροπή παρακολούθησης που ορίζει ο Δήμος. Το νέο αυτό μοντέλο εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε δημόσιο κτίριο και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η λειτουργία της ΔΑΚ είναι αποκλειστική υπευθυνότητα του διαχειριστή, Impact Hub Labs ΜΚΟ.

Η ανακαίνιση του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης του δήμου Αθηναίων υλοποιήθηκε αξιοποιώντας πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα του Περιφερειακού Προγράμματος Αττικής στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013. 

Back To Top