skip to Main Content
ένα εγχείρημα του Impact Hub Athens

Ένα πρωτότυπο – πρότυπο έργο του Impact Hub Athens

Με διαχειριστή το Impact Hub Athens και ιδιοκτήτη του κτιρίου το δήμο Αθηναίων, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης φιλοδοξεί να γίνει σημείο συνάντησης και αναφοράς για το αθηναϊκό κοινό, με βασικούς άξονες τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, αλλά και την κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα.

 

Πιστεύουμε ότι στον πυρήνα της επιχειρηματικότητας πρέπει να υπάρχει η διάθεση για προσφορά στην κοινωνία και ότι ο θετικός κοινωνικός αντίκτυπος (impact) μεγιστοποιείται όταν τα στοιχεία της συνεργασίας και της συν-δημιουργίας, συνυπάρχουν. Έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στην ανάπτυξη ενεργών ομάδων γύρω από ένα κοινό όραμα και σκοπό, στη διαχείριση και αναβίωση χώρων και κατ ́ επέκταση, στο θετικό αποτύπωμα στην γειτονιά που συμμετέχουμε, αποδεχθήκαμε την πρόκληση του δήμου Αθηναίων να εφαρμόσουμε την τεχνογνωσία μας και εδώ.

To Όραμα

 

Για εμάς, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης δεν είναι μόνο ένα εμβληματικό κτίριο, που αφηγείται την ιστορία της γειτονιάς και της πόλης μας, αλλά και μια πλατφόρμα, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποδείξουμε ότι οι συμμετοχικές διαδικασίες, η συν-δημιουργία, η συνεργασία και η καινοτομία μπορούν να δώσουν τη θετική ώθηση που χρειάζεται το περιβάλλον αστικό τοπίο και – κυρίως – οι άνθρωποι που το κατοικούν και το επισκέπτονται.

Οραματιζόμαστε την Αγορά ως ένα σημείο σύνδεσης μεταξύ όλων των κατοίκων της περιοχής. Θέλουμε να αποτελέσει έναν μηχανισμό κοινωνικής συνοχής, συνεργατικού πνεύματος και συνδημιουργίας σε μία από τις πιο πολυπληθείς, πολυπολιτισμικές και ιστορικές περιοχές της Αθήνας.

Με βασικούς άξονες τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, αλλά και την κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα καθώς και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης φιλοδοξεί να γίνει σημείο συνάντησης και αναφοράς για το αθηναϊκό κοινό.

 

Βασικός στόχος είναι να γίνει ένας μοχλός επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας, που θα μπορέσει να προσελκύσει ένα νέο αγοραστικό κοινό και να προσδώσει ανανεωμένο ενδιαφέρον, προϊόντα και υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρηματίες της περιοχής, προσφέροντας παράλληλα καινούργιες εμπειρίες στον αθηναϊκό πληθυσμό.

 

 

Και όλα τα παραπάνω, πάντοτε, με απόλυτο σεβασμό στην πολυχρωμία της γειτονιάς, αλλά και στη μεγάλη παράδοσή της και κυρίως, με τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής.

Θέλουμε να κάνουμε, και θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο, να ικανοποιήσουμε την προσδοκία των δημοτών της Κυψέλης, όπως την μοιράστηκαν μαζί μας κατά τη διάρκεια της έρευνας που υλοποιούσαμε πριν την κατάθεση της πρότασή μας, Όσοι θα ζουν εδώ να είναι υπερήφανοι για αυτό που έγινε η Αγορά”.

Δημός Αθηναίων & διαδικασία ανοιχτής διαβούλευσης

 

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης αναβιώνει μέσα από ένα νέο μοντέλο συνεργασίας

 

Το Μάιο του 2015, ο δήμος Αθηνών μέσω του ‘συνΑθηνά’, μιας πρωτοβουλίας του δήμου Αθηναίων που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2013 και υπάγεται σήμερα στην Αντιδημαρχία Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας, διοργάνωσε μια ανοιχτή διαδικασία για την ενεργό εμπλοκή των πολιτών σχετικά με τη διαχείριση του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς καλώντας σε ανοιχτή διαβούλευση τους ίδιους τους κατοίκους της Κυψέλης.

Κάτοικοι της περιοχής και φορείς συμμετείχαν στην ανοιχτή συζήτηση για το πώς φαντάζονται την Αγορά. Η συμμετοχική αυτή διαδικασία έγινε στο πλαίσιο των αρχών των commons και της αρωγής της κοινωνίας των πολιτών. Πέρα από το όραμα των κατοίκων για την αγορά, κλήθηκαν να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους, τι λείπει από τη γειτονιά και τι θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής τους. Οι απαντήσεις αφορούσαν κυρίως στις πολιτιστικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο και στις εκδηλώσεις και μαθήματα για παιδιά. Με βάση τα αποτελέσματα ο δήμος προσκάλεσε φορείς της κοινωνίας πολιτών, ομάδες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα να σχεδιάσουν προτάσεις για τη λειτουργία της Αγοράς –με την προϋπόθεση να είναι οικονομικά βιώσιμες όσο και κοινωνικά επωφελείς.

Το διαγωνισμό κέρδισε το Impact Hub Athens και ανέλαβε τη διαχείριση του κτιρίου για πέντε χρόνια.

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ανακαινίστηκε από τον δήμο Αθηναίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Η νέα μορφή λειτουργίας της Αγοράς αποτελεί ένα καινοτόμο και πρότυπο μοντέλο με βασικούς άξονες τον πολιτισμό́, την εκπαίδευση, την κοινωνική καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Το νέο αυτό μοντέλο εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε δημόσιο κτίριο και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Βασικός στόχος είναι ο χώρος να είναι οικείος και ανοιχτός στη γειτονιά και στους ανθρώπους της και να δημιουργηθεί μια πραγματικά ανοικτή αγορά που θα δρα σα μια ενεργή κοινότητα η οποία θα παράγει και θα καινοτομεί, αναβιώνοντας παράλληλα το περιβάλλον αστικό τοπίο.

 

Ιστορικό


 • 1930
 • 1935-2003
 • 2009-2012
 • 2012
 • 2015
 • 2016
 • 2017 - 2020
 • 1930

  Γυρίζοντας πίσω αρκετά χρόνια, θα δούμε ότι η Φωκίωνος Νέγρη δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1930 επάνω στο παλιό ρεύμα που διέσχιζε την περιοχή, ξεκινώντας από τα Τουρκοβούνια. Λίγο μετά τη χάραξη της Φωκίωνος Νέγρη, δημιουργήθηκε η Δημοτική Αγορά με σκοπό…
 • 1935-2003

  Το ιστορικό κτίριο ανεγέρθηκε το 1935 και αποτελεί αρχιτεκτόνημα του Μεσοπολέμου και χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού. Σε πολλές περιπτώσεις, που απειλήθηκε η κατεδάφισή της, αυτή αποτράπηκε μετά από παρεμβάσεις και έγγραφες διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής. Από την ίδρυσή της…
 • 2009-2012

  Η Ανοιχτή Συνέλευση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης διαμόρφωσε ένα αυτοδιαχειριζόμενο χώρο, όπου πραγματοποιούνταν λογοτεχνικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, συλλογική κουζίνα, αγορά βιοκαλλιεργητών, ανοιχτό σχολείο, δανειστική βιβλιοθήκη, κ.ά.
 • 2012

  Το 2012 η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ανακαινίστηκε από τον Δήμο Αθηναίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
 • 2015

  Τον Μάιο του 2015 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή διαβούλευση ώστε να εκφραστεί το όραμα για την Αγορά από τους ίδιους τους κατοίκους.
 • 2016

  Τον Ιούνιο του 2016  ο Δήμος Αθηναίων προσκάλεσε φορείς να καταθέσουν προτάσεις – με την προϋπόθεση το προτεινόμενο πλάνο να είναι οικονομικά βιώσιμο όσο και κοινωνικά επωφελές.
 • 2017-2020

  Από τον Ιούλιο του 2017 το Impact Hub Athens κλήθηκε να διαχειριστεί τη Δημοτική Αγορά.  Προσκαλέσαμε ομάδες πολιτών και κοινωνικές επιχειρήσεις, να «συγκατοικήσουν» σ’ ένα δημόσιο χώρο, τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, ώστε αυτή να γίνει και πάλι ένα σημείο συνάντησης,…

 

 

Οι κάτοικοι της Αγοράς

Wise Greece
Προώθηση Ελληνικών προϊόντων & συνεισφορά μικρών παραγωγών & ευπαθών ομάδων. 

Μαρμελάδες, Μέλι, Λάδι, Δημητριακά, ξηροί καρποί, ζυμαρικά κ.α.

 

Second Hand Shop
Κοινωνική Αγορά Ειδών απο δεύτερο χέρι

Ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, βιβλία, μικροαντικείμενα 

 

Χυμοποιείο
Φρέσκοι Εποχιακοί Χυμοίαπό ένα κατάστημα 2ης ευκαιρίας

20 κωδικοί δυναμωτικών χυμών

 

Επανεκκίνησις
Διάγνωση & επισκευή συσκευών & δωρεές σε δημόσια σχολεία

Laptop, σταθεροί υπολογιστές, κινητά, tablet & άλλες συσκευές

 

13m2 Gallery
Gallery & Εργαστήρια Μεταξοτυπίας από το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ 

Υπογεγραμμένα έργα μεταξοτυπίας, DIY σελιδοδείκτες, τσάντες κ.α.

 

Caritas Hellas 
Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης & Απασχολησιμότητας

 

Danish Refugee Council 
Κοινωνικές & Εκπαιδευτικές Υπηρεσίες 

Code & Create από την ΕΛ/ΛΑΚ
νέοι Πρόσφυγες και Έλληνες  μαθαίνουν και συνεργάζονται μέσα από εργαστήρια ανοιχτών τεχνολογιών

Back To Top