ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου | 18.30 Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης αποτέλεσε…
Ballroom Screening
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 19.00 | Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Το House of Kareola σε συνεργασία με το Impact Hub Athens συντονίζει δυο προβολές με κοινό παρανομαστή την ballroom κουλτούρα, την Τρίτη 20 Δεκέμβρη στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.
-“How do I look” , by Wolfgang Busch (2006)
Η ταινία αφορά στην κουλτούρα του ballroom* στο Χάρλεμ και τη Φιλαδέλφεια και πώς εξελλίσεται μέσα σε μια περίοδο δέκα ετών.
Ο σκηνοθέτης άρχισε να παίρνει συνεντεύξεις από άτομα του ballroom στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και συνέχισε τα γυρίσματα για μια δεκαετία. Το How Do I Look καταγράφει την κουλτούρα, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του ’20 κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης του Χάρλεμ (Harlem Renaissance**) και έκτοτε έχει επηρεάσει τους mainstream καλλιτέχνες και μουσικούς.
-Octavia St. Laurent “Queen Of The Underground”, by: Adam Soch (1993)
Ένα είδος πειραματικής μουσικής ταινίας μικρού μήκους. Η Octavia St. Laurent*** ερμηνεύει το τραγούδι «Queen of the Underground», ενώ παράλληλα δημιουργείται κολάζ από διαφορετικές εικόνες της.
———————
*Η ballroom σκηνή (Ballroom scene, Ballroom community, ή απλώς Ballroom) είναι μια αφροαμερικανική και λατίνο underground LGBTQ+ υποκουλτούρα που προέρχεται από το Χάρλεμ, περιοχή της πόλης της Νέας Υόρκης.
Το 1972, σε αντίδραση και αντίσταση στον ρατσισμό που βιώνανε οι μαύρες και λατίνες drag queens στα drag καλλιστεία, η Crystal Labeija, αφροαμερικανίδα τρανς γυναίκα και drag queen,
μαζι με την Lottie Labeija, διοργάνωσαν το πρώτο ball διοργανωμένο από ένα house, το house of Labeija. To ball αυτό, βασισμένο στο διαγωνιστικό χαρακτήρα των καλλιστείων, είχε πια σκοπό τη ίση αντιμετώπιση των ατόμων of colour, σε αντίθεση με τον ρατσισμό που βιώνανε σε καθιερωμένα κυκλώματα λευκών drag καλλιστείων (drag pageants).
Με την πάροδο του χρόνου, οι διαγωνισμοί απέκτησαν διάφορες κατηγορίες στις οποίες διαγωνίζονταν, ως επι το πλείστον, LGBTQ + ατομα of colour (κυρίως μαύρες και λατίνες τρανς γυναίκες και γκέι άντρες), κάνοντας το ballroom ένα χώρο που αυτά τα άτομα μπορούσαν να εκφράζονται και να υπάρχουν όπως αυτά ήθελαν, μια ανάγκη που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Τo ballroom ακόμη και σήμερα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της λοατ+ κοινότητας και των ατόμων of colour καθώς συνεχίζει να είναι ένας χώρος πρώτα για άτομα με πολλαπλές καταπιεσμένες ταυτότητες που έχει ως σκόπο την αυτοέκφρασή τους, πέρα απ’ το διαγωνιστικό κομμάτι και είναι, πλέον, μια κοινότητα που έχει σκηνές ανά τον κόσμο.
**Η Αναγέννηση του Χάρλεμ (Harlem Renaissance) ήταν μια πνευματική και πολιτιστική αναβίωση της αφροαμερικανικής μουσικής, χορού, τέχνης, μόδας, λογοτεχνίας, θεάτρου και πολιτικής με επίκεντρο το Χάρλεμ, στο Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη, που εκτείνεται στις δεκαετίες του 1920 και του 1930.
*Η Octavia St. Laurent Mizrahi ήταν Αμερικανίδα τρανς γυναίκα, ηθοποιός, μοντέλο και ακτιβίστρια για το AIDS η οποία δραστηριοποιήθηκε στην κοινότητα του ballroom της Νέας Υόρκης και στα ball του Χάρλεμ. Πρωτοεμφανίστηκε στην οθόνη στο ντοκιμαντέρ του 1990, Paris Is Burning.
Το House of Kareola σε συνεργασία με τo Impact Hub Athens παρουσιάζουν δύο προβολές την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και ώρες 19.00 – 23.00 . Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 10ήμερου εορτασμού από τις 16 μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, με τον οποίο η ομάδα του IHA αποχαιρετά τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Η ομάδα του Impact Hub Athens ολοκληρώνει επιτυχώς στο τέλος του 2022, την αποστολή που της ανέθεσε ο Δήμος Αθηναίων, να αναβιώσει και να διαχειριστεί τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, εφαρμόζοντας την τεχνογνωσία της στην ανάπτυξη ενεργών ομάδων γύρω από ένα κοινό όραμα και σκοπό. Έχοντας συμπληρώσει 5 χρόνια διαχείρισης, το Impact Hub Athens μεταμόρφωσε την Αγορά σε σημείο συνάντησης, συνεργασίας και συν-δημιουργίας με βασικούς άξονες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα.
Φωκίωνος Νέγρη 42, Κυψέλη
Είσοδος Ελεύθερη. Ο χώρος της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης είναι ανοιχτός για όλ@.