Taking too long? Close loading screen.
skip to Main Content
'Ενα εγχείρημα του Impact Hub Athens

Μία ασπίδα όνειρα – 28 Δεκεµβρίου 2021

Μία χοροθεατρική παράσταση για µικρούς και µεγάλους βασισµένη στο βιβλίο “Δον Κιχώτης”  του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, από την οµάδα A(r)CT. 

28 Δεκεµβρίου 2021 στις 11.30 

“ …Αναρωτήθηκα τι κρύβουν αυτές οι κιτρινιασµένες σελίδες. Άνοιξα το βιβλίο, και µεµιάς ξεπήδησαν από µέσα ήρωες µυριάδες, ζώα και µάγοι και τοπία που αντίκρυζα για πρώτη φορά.  Κάπως έτσι, εµφανίστηκε µπροστά µου και ο Δον Κιχώτης ή µάλλον… οι Δον Κιχώτες. Τους είδα να περιπλανιούνται, τους ακολούθησα στις ατελείωτες περιπέτειες και τις αποτυχηµένες µάχες τους,  τραγουδήσαµε και χορέψαµε µαζί. Λίγο πριν φύγει µου φιθύρισε στο αυτί: “Τελικά τρέλα δεν είναι να πιστέψεις στα όνειρά σου και να παλέψεις να τα κάνεις πραγµατικότητα…αλλά να πιστέψεις στην πραγµατικότητα και να εγκαταλείψεις τα όνειρά σου.”  

Συνεχίζοντας να αντλούµε έµπνευση από λογοτεχνικά έργα, επιλέγουµε αυτή τη φορά να βουτήξουµε στον κόσµο των ονείρων και της φαντασίας, µέσα από το βιβλίο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες ‘Δον Κιχώτης’, ένα έργο σταθµό στην ισπανική και ευρύτερη λογοτεχνία.  Έχοντας ως κύριο µέσο τον χορό και το σωµατικό θέατρο, στόχος µας είναι να ζωντανέψουµε άλλο ένα ξεχωριστό βιβλίο πάνω στη σκηνή µε τρόπο τέτοιο που το καθιστά προσβάσιµο τόσο σε ενήλικες όσο και σε νεότερο κοινό.  

Το δικό µας έργο άµεσα επηρεασµένο από τον τρόπο γραφής του βιβλίου προβάλει το σατιρικό στοιχείο, µε χιούµορ αλλά και έντονη παραστατικότητα. Χρησιµοποιώντας την κίνηση ως αφετηρία και µε την βοήθεια της µουσικής, των κοστουµιών και των σκηνικών δηµιουργούµε ένα κόσµο όπου τέσσερις χαρακτήρες µετατρέπονται σε “ιππότες της ελεεινής µορφής” και µας δίνουν ένα µεγάλο µάθηµα κατακτώντας όσα η φαντασία τους ορίζει.  

Όπως ο Δον Κιχώτης, έτσι και εµείς, µένουµε πιστοί στο όνειρό µας και την ιδέα µας πως η τέχνη λειτουργεί ως ένα µέσο κοινωνικής αλλαγής και επιθυµούµε µέσα από την παράστασή µας ‘Μία ασπίδα όνειρα’ να καταφέρουµε να εντείνουµε τη σηµασία της φαντασίας, σε κάθε άνθρωπο, αλλά ειδικότερα στα παιδιά που αναγκάζονται να τη χάσουν πολύ νωρίς λόγω µιας κοινωνίας εθισµένης στην λογική.  

Ο Δον Κιχώτης ή…οι Δον Κιχώτες που εµφανίζονται επι σκηνής µέσα από τις ατελείωτες περιπέτειες και τις αποτυχηµένες µάχες τους µε γίγαντες-ανεµόµυλους αποδεικνύουν πως τελικά τρέλα δεν είναι να πιστέψεις στα όνειρά σου και να παλέψεις να τα κάνεις πραγµατικότητα…αλλά να πιστέψεις στην πραγµατικότητα και να εγκαταλείψεις τα όνειρά σου.  

Ένα ταξίδι στον µαγικό κόσµο των βιβλίων. Αυτών που µόλις τα ανοίξεις βουτάς στις σελίδες τους και βλέπεις να ζωντανεύουν µάγοι και ανεµόµυλοι, αληθινοί Δον Κιχώτες. Όνειρα ξεπετιούνται εδώ και εκεί. Και το µόνο όπλο που έχεις είναι… η φαντασία.  Εσύ άραγε έχεις βρεθεί σε τέτοιους κόσµους; Έχεις φανταστεί πως είναι να ζεις µέσα σε ένα βιβλίο; Έχεις σκεφτεί τι θα έκανες ως Δον Κιχώτης; Τι θα ονειρευόσουν να αλλάξεις στον κόσµο αυτο;

Συντελεστές:  

Σύλληψη/ Χορογραφία: Ελένη Παπαϊωάννου 

Μουσική επιµέλεια & σχεδιασµός : Πάνος Χουντουλίδης  

Επιµέλεια & σχεδιασµός Κοστουµιών: Μελισσάνθη Σπέη 

Σκηνογραφία: Δηµήτρης Κωνσταντάρας, Ελένη Παπαϊωάννου 

Ερµηνεία και συνδηµιουργία κινησιολογικού υλικού:  

Έµυ Αµερικάνου 

Ερικέτη Ανδρεαδάκη 

Τάσος Νίκας 

Μιχάλης Σαγάνης 

Αφήγηση: Λάµπρος Παπαγεωργίου 

Φωτογραφία : Ξένια Τσιλοχρήστου 

Λίγα λόγια για την οµάδα A(r)CT  

Η οµάδα A(r)CT γεννήθηκε το 2014 στην Αγγλία από την χορογράφο, performer και καθηγήτρια χορού Ελένη Παπαϊωάννου µε κεντρική ιδέα πώς η τέχνη ανήκει σε όλους και πρέπει να βρίσκεται παντού. Έχει πραγµατοποιήσει διαδραστικές site-specific παραστάσεις σε απρόσµενους χώρους (µετρό, πλατείες, βιβλιοπωλεία, γκαλερί, πάρκα κ.ά.), εργαστήρια που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές οµάδες και παραστάσεις µε στόχο τη διαπαιδαγώγηση και ενεργή συµµετοχή του κοινού.  

Μερικά από τα φεστιβάλ που έχει συµµετάσχει σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι: Εκπαιδευτικό Καλλιτεχνικό Πρόγραµµα Σίφνου “Το Μικρό και το Μεγάλο”, International Contemporary Dance  Festival of Mexico City 2018, Rabbitlab 2.0, Κυριακές στην Τεχνόπολη, In Progress Feedback Festival  2017, Αthens Video Dance Project Festival 2016 (Αθήνα), 1η και 2η Πλατφόρµα σύχρονου χορού του θεάτρου ΠΚ (Αθήνα), 1ο Φεστιβάλ Χορού του Χοροχρόνου (Αθήνα), Resolution 2016 και Fringe  Shorts 2015 στο The Place (Λονδίνο), Summer Streets 2015 στη Regents Street, Friday League στο Theatre Delicatessen (Λονδίνο), Motus Festival στο Milton Keynes (Αγγλία), 2ο Scratch Festival  (Αθήνα), Emerging Choreographers Platform 2015 στο Broadway Theatre (Λονδίνο). Η οµάδα µας έλαβε κρατικές επιχορήγησεις από το Υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού κατά την περίοδο 2019-2021 για τις παραγωγές “Κοίτα, Ανθρωπάκο” , “Μία ασπίδα όνειρα” και τη δράση “Το Μουσείο Αλλιώς”. Η οµάδα A(r)CT έχει στόχο να δηµιουργεί προσιτά και διαδραστικά έργα συνδυάζοντας χορό, κείµενο, µουσική όπως και άλλες εικαστικές τέχνες. Μέσα από τη δουλειά µας επιθυµούµε να µεταφέρουµε µηνύµατα άµµεσα συνδεδεµένα µε την καθηµερινότητά µας, την κοινωνική και ανθρωπιστική µας ύπαρξη καθώς και τον σύγχρονο κόσµο. Μας ενδιαφέρει οι θεατές να κατανοούν αυτό που παρακολουθούν, να νιώθουν ενεργοί και όχι να στέκονται απαθείς σε ό,τι συµβαίνει µπροστά τους.  

 www.artcanact.com 

Πληροφορίες :  

Ελεύθερη είσοδος | 28/12  11.30 | Δηµοτική Αγορά Κυψέλης  

Back To Top