Taking too long? Close loading screen.
skip to Main Content
'Ενα εγχείρημα του Impact Hub Athens

Πολιτισμός στις γειτονιές

Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει τον

“Πολιτισμό στις Γειτονιές”!

1η στάση Κυψέλη, 14 πολιτιστικές δράσεις 

με ελεύθερη είσοδο, 12 – 29 Μαΐου 

Ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Athens Culture Net φέρνει τον πολιτισμό στις γειτονιές της Αθήνας, φέρνει τον πολιτισμό στον πολίτη και στον επισκέπτη, διοργανώνοντας και υλοποιώντας πολιτισμικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο,  από τις 12 έως και τις 29 Μαΐου, στην περιοχή της Κυψέλης.

Μουσική, φωτογραφικός διαγωνισμός, θεατρικά δρώμενα, προβολές, περιήγηση στα εικαστικά και καλλιτεχνικά στέκια της Κυψέλης, εκπαιδευτικά εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις. Πρωτότυπες εκδηλώσεις αναδεικνύουν τον δημόσιο χώρο σε πεδίο δημιουργικής έκφρασης , ανοιχτής σε όλες κι όλους, προσφέροντας μια μοναδική και διαφορετική ευκαιρία σε νέους αλλά και καταξιωμένους δημιουργούς να έρθουν σε επαφή με το κοινό τους.

Μια πρωτοβουλία που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα μέλη του και τους συνεργαζόμενους φορείς, στο πλαίσιο του Culture is  Athens*, και προβάλλει το πολιτιστικό προϊόν της Αθήνας,  με μια σειρά δράσεων που δυναμώνουν τον κοινωνικό ιστό και προσφέρουν μια διαφορετική ματιά για να ξαναδούμε την πόλη με φαντασία, εξωστρέφεια κι αγάπη!

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθούν οι δράσεις στην Αγορά μας:

 

Παρασκευή 27 Μαΐου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά – «Λουλούδια από σίδερο»!, Ίδρυμα Τakis, Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

Σκοπός και του προτεινόμενου εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το εικαστικό έργο του παγκοσμίου φήμης Έλληνα καλλιτέχνη Takis.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λουλούδια από σίδερο»!  στόχο έχει να προάγει τον οπτικό εγγραματισμό, την διαθεματική προσέγγιση της γνώσης και τη βιωματική μάθηση, διεγείροντας τις αισθήσεις, θέτοντας ερωτήματα και προωθώντας την δημιουργική ελεύθερη έκφραση των παιδιών.

Ηλικίες: 5 – 8ετών

Διάρκεια: 60 λεπτά

Μέγιστη συμμετοχή : 20 παιδιά (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Χώρος: Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42

Ώρα έναρξης εργαστηρίου: 18.30

 

Κυριακή 29 Μαΐου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από το Μουσείο Κοτσανά

Μια βιωματική εκπαιδευτική δράση για μικρούς και μεγάλους με θέμα τον αέρα και το νερό υπό την οπτική της τεχνολογίας, της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της φιλοσοφίας.

Θα πραγματοποιείται σε slots με μέγιστο αριθμό συμμετοχής 20 παιδιά. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Χώρος: Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42

Ώρα έναρξης 10.00

Ώρα λήξης 18.00

Performance δρόμου: «Ο δείπνος των Κυψελών», Θεατρική Ομάδα Άπλετοι Κήποι, 

Το θεατρικό έργο «Ο Δείπνος» του Ιάκωβου Καμπανέλλη όπως λέει και ο ίδιος ο  συγγραφέας, «γράφτηκε για να παίζεται —χωρίς σκηνικά και ενδυμασίες εποχής— σε  μορφή πρόβας. Ωστόσο το τραπέζι πρέπει να είναι στρωμένο όπως σε μια παράσταση.»

Στον Δείπνο του Ι. Καμπανέλλη γίνεται μια συνάντηση ηρώων του κύκλου των Ατρειδών με  ήρωες του πάνω και του κάτω κόσμου. Καλεσμένοι είναι η Κλυταιμνήστρα, ο Αίγισθος, ο  Αγαμέμνονας, η Κασσάνδρα, ο Ορέστης, η Ιφιγένεια, η Ηλέκτρα και ο σύζυγός της.

Στην performance «Ο δείπνος των Κυψελών» , η έμπνευση πηγάζει  από το ετερόκλητο της  συνάντησης που συμβαίνει στον «Δείπνο» του Καμπανέλλη,  κάτι ανάλογο δηλαδή με όσα συμβαίνουν και  στην κοινωνία μας. Για τον λόγο αυτό αναπτύσσεται μια σκηνική δράση με ήρωες από  έργα του Καμπανέλλη σε συνδυασμό με την σκηνική ανάγνωση ποιημάτων από ποιητές  που έζησαν στην Κυψέλη όπως ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Νίκος Καββαδίας και η Κική  Δημουλά. Η επιλογή ηρώων και κειμένων στόχο έχει να δείξει πώς άνθρωποι διαφορετικής  καταγωγής, διαφορετικού κοινωνικού υπόβαθρου, διαφορετικών βιωμάτων μπορούν να  συνυπάρξουν σε ένα κοινό τόπο.

Χώρος : Φωκίωνος Νέγρη 57, έξω από το Fabrica de Vino

Ώρα : η performance θα επαναληφθεί τρεις φορές, στο διάστημα ,  17.00 – 21.00

* Οι πολιτιστικές δράσεις του προγράμματος “Πολιτισμός στις Γειτονιές” διοργανώνονται στο πλαίσιο του Culture is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα, του τριετούς σχεδίου που ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων, με στόχο την αναβάθμιση, την ανάδειξη και την ενοποίηση του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας αλλά και την έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον κλάδο του πολιτισμού.

Back To Top