Taking too long? Close loading screen.
skip to Main Content
'Ενα εγχείρημα του Impact Hub Athens

Στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης αγαπάμε τη μουσική και παίζουμε τσέλο, βιολί και βιόλα, παράλληλα ενώνουμε τις φωνές μας μέσω των μαθημάτων της χορωδίας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων ακολουθεί:

 

[table id=1 /]

 

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ

Μαθήματα φωνητικής σε παιδιά, 5- 12 χρονών.

Μαθήματα μουσικο-κινητικής, φωνητικής και ομαδικού παιχνιδιού για παιδιά. Το μάθημα της χορωδίας είναι υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά, καθώς μαθαίνουν να δουλεύουν το πρώτο μουσικό όργανο- τη φωνή. Εξοικειώνονται με τη γλώσσα της μουσικής (όρους, ρυθμούς και κινήσεις μαέστρου), αλλά και κουρδίζουν το αυτί τους στις διαφορετικές τονικότητες και ηχοχρώματα ώστε να μπορούν να μπουν πιο δυναμικά στο μάθημα του οργάνου.

Τα μαθήματα διαρκούν 1 ώρα κάθε φορά, και γίνονται 2 φορές την εβδομάδα. Η κάθε τάξη μπορεί να έχει 15 με 25 παιδιά. Ειδικός επόπτης- μουσικός/ παιδοψυχολόγος, παρακολουθεί συστηματικά τους δασκάλους για να τους κατευθύνει και να τους υποστηρίζει με στόχο τη διασφάλιση ενός δημιουργικού και ασφαλούς περιβάλλοντος για όλα τα παιδιά και τους συμμετέχοντες.

 

ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ

Μαθήματα φωνητικής σε νέους, ηλικίας 13 και πάνω.

Στο μάθημα της χορωδίας οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να δουλεύουν τη φωνή, να τραγουδούν σωστά, να αποκτούν το βασικό θεωρητικό υπόβαθρο ανάγνωσης και θεωρίας της μουσικής και να εξοικειώνονται με τη γλώσσα της μουσικής (όρους, ρυθμούς και κινήσεις μαέστρου). 

Το ρεπερτόριο εκτείνεται από κλασικό μέχρι και πιο μοντέρνο, με στόχο να ταξιδεύει τους τραγουδιστές και το ακροατήριό τους σε μουσικές όλου του κόσμου εμπνευσμένες από τη πολυπολιτισμικότητα της ίδιας της χορωδίας.

Τα μαθήματα γίνονται σε 9μηνους κύκλους, διαρκούν 2 ώρες/φορά και γίνονται 1 φορά την εβδομάδα. Η κάθε τάξη μπορεί να έχει τουλάχιστον 30 συμμετέχοντες. Αντίστοιχα, ειδικός επόπτης- μουσικός/ παιδοψυχολόγος, παρακολουθεί και καθοδηγεί τους δασκάλους. 

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΓΧΟΡΔΩΝ

Μαθήματα κιθάρας(ΝΕΟ), βιολιού, βιόλας, βιολοντσέλου για παιδιά και νέους από 6 χρόνων.

Ομαδικά μαθήματα μουσικής, με σκοπό ο μαθητής να εξοικειώνεται με το όργανο σε τεχνικό επίπεδο, με τη μουσική σε καλλιτεχνικό, αλλά και με την ομάδα ως ένα σύνολο μουσικών που μαθαίνουν και παίζουν μαζί. Οι δάσκαλοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι και παρακολουθούνται από μηνιαία εποπτεία μουσικο-παιδαγωγού. Έτσι μαθαίνουν να καλλιεργούν και να καλυτερεύουν συνεχώς τις γνώσεις τους, να μοιράζονται την εμπειρία τους, να γίνονται ομάδα και να κινούνται παράλληλα στο θεωρητικό και καλλιτεχνικό επίπεδο (ρεπερτόριο).

 

Τα μαθήματα γίνονται σε 9μηνους κύκλους, η κάθε τάξη μπορεί να έχει έως 12 μαθητές. Τα τμήματα είναι αρχαρίων (6 – 12) και προχωρημένων (13 και πάνω). Όταν ένας μαθητής προχωράει γρήγορα μπαίνει στο τμήμα των προχωρημένων ανεξάρτητα με το διάστημα το οποίο φοιτεί στα μαθήματα.

 

ΜΕΙΚΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ

Στα πλαίσια του μουσικο-κοινωνικού προγράμματος, η μεικτή οικογενειακή χορωδία έχει σαν στόχο να φέρει κοντά γονείς και παιδιά, τόσο μεταξύ τους, όσο και με άλλες οικογένειες που προέρχονται από διαφορετικά μέρη, τόπους και κουλτούρες. Μία μέρα την εβδομάδα, οι γονείς με τα παιδιά τους θα μαζεύονται σε μία συνάντηση διασκέδασης, καλλιτεχνικής και προσωπικής ανάπτυξης. 

Εκεί θα μοιράζονται τραγούδια της ζωής τους με ιστορίες από τους τόπους τους και τις περιπέτειές τους, αλλά και θα δουλεύουν το κοινό κλασικό ρεπερτόριο με το μουσικό σύνολο υπό τη καθοδήγηση μαέστρων & τραγουδιστών από διακεκριμένες ελληνικές και όχι μόνο χορωδίες. Μέσα από την κοινή αυτή δραστηριότητα, αποσκοπούμε να φέρουμε κοντά τις ελληνικές, μεταναστευτικές και προσφυγικές οικογένειες ώστε να γίνουν φίλοι, μέντορες και τελικά μία δεμένη κοινότητα.

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ (ΝΕΟ)

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική εκπαίδευση βελτιώνει τις λεκτικές και χωρικές ικανότητες των παιδιών και έχει συσχετιστεί με γνωστικά και μαθηματικά οφέλη σε ενήλικες. Η αγορά εργασίας μουσικής αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και η θεωρία της μουσικής γίνεται όλο και πιο κοινό μέρος της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα. Η Θεωρία της Μουσικής παρέχει τις γνώσεις που χρειάζεστε για να αξιοποιήσετε περισσότερο τη μουσική από ό,τι σκεφτήκατε ποτέ. Τα μαθήματα θεωρητικών καθιστούν τη θεωρία της μουσικής εύκολη στην κατανόηση, με μια φιλική και ενδιαφέρουσα επισκόπηση όλων όσων πρέπει να γνωρίζετε. Είτε είστε σπουδαστής, είτε λάτρης μουσικής, θα μάθετε να διαβάζετε, να γράφετε και να κατανοείτε τη μουσική με αυτό το μάθημα, με τις πιο σύγχρονες τεχνικές διδασκαλίας, τα νεότερα μουσικά είδη και παραδείγματα, καθώς και καινοτόμες τεχνικές για όλες τις πτυχές της κατανόησης, της δημιουργίας και της εκτέλεσης της μουσικής.

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΡΟΥΣΤΩΝ (ΝΕΟ)

Σύμφωνα με ένα ρητό απο την Zimbabwe:

«Αν μπορείς να περπατήσεις, τότε σίγουρα μπορείς και να χορέψεις. Αν μπορείς να μιλήσεις, τότε σίγουρα μπορείς και να τραγουδήσεις.»

Εμπνεόμενοι απο το συγκεκριμένο ρητό, θα μπορούσαμε με βεβαιότητα να υποστηρίξουμε πως:

«Αν η καρδιά σου χτυπάει, τότε σίγουρα είσαι ήδη συντονισμένος με τον πιο αρχέγονο και ζωτικό παλμό που υπάρχει.»

Έχουμε δηλαδή απο τη φύση μας ως άνθρωποι όλα τα εφόδια για να να αντιληφθούμε τους ρυθμικούς και μελωδικούς παλμούς της μουσικής, να ανακαλύψουμε τους ήχους που μας συγκινούν, να πειραματιστούμε και να εκφραστούμε συμμετέχοντας στην μουσική πράξη ακόμα και αν δεν έχουμε καμία προηγούμενη γνώση ή τεχνική κατάρτιση. Σε αυτή την ομάδα όλοι -είτε είναι αρχάριοι είτε προχωρημένοι, είτε θέλουν να ασχοληθούν εντατικά με τη μουσική, είτε θέλουν απλώς να αξιοποιήσουν ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους- έχουν κάτι να μάθουν, αλλά πάνω απ’όλα κάτι να μοιραστούν.

Χρησιμοποιώντας κυρίως κρουστά μουσικά όργανα ή υποκαθιστώντας τα με αντικείμενα της καθημερινότητας (κουβάδες, κουτιά, μαγειρικά σκεύη κ.ο.κ.) ακόμα και με το ίδιο μας το σώμα (body percussion) θα οργανώσουμε μια πρωτότυπη μουσική ορχήστρα. Στις συναντήσεις-μαθήματα της ομάδας θα μάθουμε βασικές μουσικές έννοιες, θα ανακαλύψουμε πως να συνεργαζόμαστε ως ενεργά μέλη μιας δημιουργικής ομάδας, θα ασχοληθούμε με ζητήματα θεωρίας, τεχνικής και ερμηνείας, θα παίξουμε ρυθμούς και μουσικές από τις παραδόσεις της Μεσογείου, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής καθώς και απο τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα, και φυσικά θα διασκεδάσουμε κάνοντας πολλή πολλή φασαρία!

 

Τα μαθήματα γίνονται σε 9μηνους κύκλους, η κάθε τάξη μπορεί να έχει έως 16 μαθητές. Τα τμήματα είναι αρχαρίων (6 – 12) και προχωρημένων (13 και πάνω). Όταν ένας μαθητής προχωράει γρήγορα μπαίνει στο τμήμα των προχωρημένων ανεξάρτητα με το διάστημα το οποίο φοιτεί στα μαθήματα.

 

 

Πληροφορίες & έγγραφές στο agora@impacthub.net ή στο +30 210 3210146

Back To Top